2022-02-23 15:10:32• hírek • Bede Emőke

Hetet egy csapásra

A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség közlekedési rendőrei a keddi napon több mint 90 helyszíni bírságot róttak ki a szabálytalankodó autósokra. Ezek összértéke megközelítőleg 25.000 lej, viszont kiegészítő intézkedésként felfüggesztettek 7 autóvezetői engedélyt és 2 forgalmit is.

A jogosítványuktól megfosztott sofőrök közül ketten túl gyorsan hajtottak: 50-es szakaszon 104 és 120 km/h közötti sebességgel közlekedtek. Egy 41 éves, szatmári férfi szabálytalanul előzött, négy 25 és 64 év közötti sofőr pedig nem adta meg a gyalogátkelőn áthaladóknak az elsőbbséget.


A rendőrség ismételten emlékeztet mindenkit, hogy a gyalogosok alkotják a forgalomban résztvevők legnépesebb csoportját, viszont épp az ő esetükben a legnagyobb a balesetek kockázata. A közlekedési szabályok be nem tartása – legyen szó autóvezetőről vagy gyalogosról – a legtöbb esetben rendkívül súlyos következményekkel jár, ezért érdemes ezeket jól az eszünkbe vésni.


A hatóság arra inti az autóvezetőket, hogy a gyalogátkelők közelében csökkentsék a haladási sebességet, a gyalogátkelőn áthaladóknak pedig minden esetben adjanak elsőbbséget. Annak érdekében, hogy biztonságban meg tudjanak állni a gyalogátkelők előtt, a sebességet mindig az időjárásnak és az útviszonyoknak megfelelően kell megválasztani. Az előttünk haladó autótól mindig tartsunk megfelelő követési távolságot. Vezetés közben ne telefonozzunk, figyelmünket inkább irányítsuk a forgalomra. Ami pedig a városban való parkolást illeti, ne álljunk meg közvetlenül a gyalogátkelők mellett, hiszen ezzel kitakarjuk az épp átkelni szándékozó személyeket a többi autós látóköréből.


A rendőrség ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy nem csak az autósoknak vannak e tekintetben kötelezettségeik, hanem a gyalogosoknak is. Mint írják, az úton átkelni csak az annak rendje és módja szerint jelzett zebrán, esetenként a jelzőlámpa zöldre váltásakor vagy a rendőr intésére szabad. A zebra átkelésre van, nem sétálásra, azaz az úton minél tempósabban kell áthaladni. S mivel egyre többen közlekednek gyalogosan úgy, hogy közben telefonjukat nyomkodják, fülükben pedig zene szól, a rendőrség minden gyalogost arra is, hogy legalább arra a néhány másodpercre, míg áthalad a gyalogátkelőn, fordítson fokozott figyelmet a környezetre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: